Як підключити мікрофон до телефону

  • Як підключити мікрофон до телефону

оновлено 18.04.2020.

Дана стаття не буде охоплювати відмінності між характеристиками мікрофонів. Її мета пояснити, як правильно підібрати до вашої моделі смартфона і налаштувати сумісний пристрій уловлювання звуку.

Роз'єми

І перше, з чого потрібно починати підбір мікрофона для телефону для запису - це роз'єм і штекер. Знаючи, що велика частина смартфонів обладнана роз'ємом з чотирма контактами 3.5мм Female TRRS (правий, лівий канал навушників, мікрофон та земля), можна припустити, що досить купити мікрофон з потрібним штекером і все буде ok. Але на жаль це не вірне твердження, так як на пристрої уловлювання звуку встановлені штекери з двома TS або трьома TRS кільцями. І при підключенні такого мікрофона до смартфону перший просто не буде приймати сигнал від другого. У ситуації, що склалася є два виходи: придбати адаптер з TRS на TRRS або ж купити мікрофон вже спочатку розрахований на чотирьох контактний роз'єм. Якісний перехідник для мікрофона для телефону робить Boya, а саме модель BY-CIP.


фото адаптера мікрофона для телефону


Найприкріше - це те, що на цьому все не закінчується. Виробники смартфонів використовують распіновку (відповідність контактів на штекері певному сигналу) двох стандартів:

  • OMTP міжнародний стандарт, лівий сигнал на наконечнику, правий на першому кільці, мікрофон на другому і земля на останньому;
  • CTIA американський стандарт, тут контакти мікрофона та землі поміняні місцями.


фото распіновки OMTP и CTIA


Як бути в такій ситуації, знову використовувати перехідник? Так, все вірно, найпростішим рішенням ще однієї проблеми сумісності є адаптер OMTP/CTIA, але ось знайти такий перехідник не так легко. Відповідальні виробники мікрофонів для телефону включають у комплекти поставки своєї продукції 4-х контактні перехідники OMTP/CTIA и TRRS/TRS для повної сумісності з будь-яким пристроєм, будь то комп'ютер, рекордер, планшет або камера. Ulanzi з моделями AriMic Lavalier та AriMic DualMic. може послужити хорошим прикладом правильної комплектації.


фото мікрофона для телефону AriMic Lavalier


Додаток для мікрофона.

Ось ви вже підібрали сумісну модель мікрофона для запису, підключили його до смартфону, натиснули на кнопку початку запису, а звук вловлює не мікрофон, а телефон. Так що ж не так? Все просто, вбудований додаток не завжди вміє використовувати зовнішній мікрофон для запису звуку. Вам потрібно додаток, який дозволяє вибрати записуючий пристрій. Для Android можемо порекомендувати Open Camera - безкоштовний професійний додаток для зйомки відео з величезною кількістю налаштувань в тому числі і виборі пристрою запису звуку. Для проведення маніпуляцій з настройками необхідно: перейти в потрібний розділ натиснувши на шестірню в правому верхньому куті, далі знайти розділ «Налаштування відео», опуститься вниз до «Джерело звуку» та вибрати опцію «Зовнішній мікрофон».


фото налаштування програми для зовнішнього мікрофона для запису відео


Type-C та Lightning

Все перераховане вище актуально для будь-якого смартфона незалежно від операційної системи. Однак у сучасних моделей з'явилася тенденція не використовувати гніздо міні-джек, а обходиться одним універсальним портом USB Type-C або Lightning. При такій конфігурації, все спрощується не тільки в плані підключення, але й в плані налаштування. Використовуючи мікрофон для телефону для запису зі штекером як на вашій моделі смартфона, будь то Type-C або Lightning, зникає потреба в зміні опцій гаджета, так як дані аксесуари завжди встановлюються як пристрій запису звуку за замовчуванням. Купуючи мікрофон для запису такого типу, ви отримуєте гарантовану сумісність з вашим телефоном. Хорошим прикладом може послужити Boya з двома однаковими моделями, але призначених для різних ОС BY-DM1 и BY-DM2.


фото  BY-DM1 и BY-DM2


Відтворення

Тут же варто згадати, що будь-який мікрофон при підключенні до телефону, будь-яким згаданим способом визначається їм як гарнітура. Звідси випливає: при прослуховуванні записаного матеріалу, та й взагалі будь-яких звуків зі смартфона при підключеному мікрофоні, весь аудіо потік буде спрямований на нього і ви нічого не почуєте. І тільки при відключенні мікрофону від телефону ваш гаджет зможе знову відтворювати звуки.

Вирішити дану ситуація підключення, при необхідності регулярного прослуховування, а також з можливістю використання мікрофона як повноцінну гарнітуру, хоча останнє вкрай спірне рішення і навряд чи взагалі потрібно, але все ж досить придбати кабель адаптер для розгалуження з одного роз'єму 3.5мм TRRS на два окремих 3.5мм TRS кожен, для окремих пристроїв мікрофона і навушників. Такий тип підключення актуальний не тільки для телефонів, а також для ноутбуків, планшетів, комп'ютерів.

фото перехідник 3.5 jack 2 3.5 jack

Тепер, маючи достатній рівень знань про способи підключення та налаштування мікрофону, дотримуючись пояснень описаних в нашій статті, покупка мікрофона для телефону для запису відео пройде легко і безпомилково.

18.06.2019 16:05:14
12
29026

Коментарі:

Увага: HTML символи заборонені!

Рекомендовані статті

Як підключити мікрофон до камер GoPro Hero5/6/7/8 або Hero12/11/10/9 Black

Як підключити мікрофон до камер GoPro Hero5/6/7/8 або Hero12/11/10/9 Black

Дуже важливим моментом для багатьох при використанні екшн-камери GoPro є якість звуку, яка виявиться незадовільною при записі на вбудований мікрофон, в шумному місці, при зйомці блогу на мотоциклі або в багатьох інших ситуаціях. Старі моделі GoPro Hero3, 3+, 4 використовували роз'єм miniUSB та підтримували підключення мікрофонів через перехідник адаптер..

13.10.2017
0
22527
Як вибрати штатив для телефону

Як вибрати штатив для телефону

оновленно 10.04.2020 Штатив для телефону - це кріплення яке утримує пристрій записи, в нашому випадку це смартфон, в певному напрямку. Даний аксесуар також допоможе виключити будь-які вібрації, що передаються на телефон від оператора. Будь-який штатив для телефону складається з двох частин: тримача для смартфона і безпосередньо штатива. При виборі тріпода для смартфона можна піти двома шляхами: ..

27.06.2019
6
17136
Zhiyun Crane M2 довгоочікуване оновлення

Zhiyun Crane M2 довгоочікуване оновлення

На міжнародній виставці Broadcast Asia, Zhiyun надало публіці нову версію Crane M під назвою Crane M2. Навіть попри те, що стабілізатор був захований під матованим склом все одно можна було розглянути і зрозуміти що це не просто оновлення модельного ряду, а повноцінно новий пристрій зі своїми власними унікальними функціями. Перш за все Zhiyun Crane M2 буде цікавий мандрівникам і відео блогерам ..

08.07.2019
0
2158
Аксесуари для стабілізаторів

Аксесуари для стабілізаторів

Використовуючи будь-який з видів стабілізаторів, будь то для телефону, камери або екшн-камери, рано чи пізно з'являється необхідність в установці додаткового обладнання у вигляді монітора, телефону, мікрофона, освітлення ... Найчастіше така потреба зустрічається при зйомки на стабілізатор для телефону, так як саме смартфони володіють гарною якістю зображення тільки при достатньому освітленні, а зв..

31.08.2019
0
1884
Альтернативний спосіб підключити мікрофон до GoPro Hero7 Black

Альтернативний спосіб підключити мікрофон до GoPro Hero7 Black

Проблема GoPro Прокляття низької якості звуку переслідує користувачів GoPro вже довгі роки. Навіть попри те, що останні моделі зробили величезний крок у бік поліпшення цього параметру, все одно до хорошого звуку їм ще далеко. Причина тому це захисні мембрани, що дозволяють використовувати GoPro під водою без аквабоксу. Дані мембрани захищають три вбудовані мікрофони від води, але при цьому саме в..

25.09.2019
2
3882
Аксесуари та кріплення для DJI Pocket 2 / OSMO Pocket

Аксесуари та кріплення для DJI Pocket 2 / OSMO Pocket

оновлено 28.02.2021 DJI Pocket 2 это обновленная, улучшенная и переименованная версия своего предшественника, наполненная новыми возможностями и интеллектуальными функциями. Но внешне она фактически ни чем не отличается, это все тот же компаньон для блогера с превосходной картинкой, механической стабилизацией, высокой автономностью и самое главное небольшими размерами. Из этого можно сделать..

18.10.2019
1
3130
Кращі стабілізатори для телефону 2022 року

Кращі стабілізатори для телефону 2022 року

оновлено 01.03.2022 Вступ У сучасних реаліях, коли модельний ряд смартфонів оновлюється майже двічі на рік і кожна нова модель надає ще кращу якість зображення з електронною або навіть оптичною стабілізацією, здається, що вже немає сенсу у застосуванні стабілізаторів для телефонів. Проте смартфони все ще не можуть запропонувати таку ж ефективність та контроль як підвіси. Утримування пристрою..

31.12.2019
16
60879
Аксесуари для Insta360 One R

Аксесуари для Insta360 One R

У цій статті я спробую пояснити: що це за звір такий Insta360 One R які існують модифікації які необхідні аксесуари обов'язкові до покупки Модульна камераСферичні камери пройшли довгий шлях модифікацій і поліпшень з кожним виходом нових моделей. Insta360 One R прекрасний приклад цьому, вона не схожа не на одну модель що виходила до неї. Це унікальна сферична камер..

07.02.2020
5
3421
Акумулятор GoPro 8: оригінал vs аналог

Акумулятор GoPro 8: оригінал vs аналог

Цілі: Встановити реальний час роботи акумулятора GoPro 8 З'ясувати чи є відмінності у хорошого аналога від оригіналу УчасникиУ нашому порівнянні часу роботи акумуляторів GoPro 8 беруть участь три різних носія енергії: оригинал GoPro 8, 7 та аналог Telesin. Останній представник є частиною самого популярного набору що складаєтьс..

12.02.2020
2
9611
Яку кільцеву лампу купити або як вибрати кільцеву лампу

Яку кільцеву лампу купити або як вибрати кільцеву лампу

Ви коли небудь задавалися питанням: яким чином велика частина фото і відео в інтернеті пов'язані з показом краси, будь то макіяж, манікюр, вії моделі, біжутерні або ювелірні вироби, виглядають високоякісними і мають ідеальне освітлення? Якщо ви думаєте, що причина тому професійні фотографи з дорогими камерами, то ви сильно не праві, багато людей досягли такої якості картинки просто вик..

25.04.2020
0
6070
DJI OM 4 або DJI Osmo Mobile 3: що нового?

DJI OM 4 або DJI Osmo Mobile 3: що нового?

DJI OM 4 - це стабілізатор для телефону, який без труда покращує відео і фотознімки з телефону за рахунок плавної стабілізації. Але в чому різниця між новим і попереднім? Зараз ми порівняємо два стабілізатора для телефону DJI OM 4 і DJI Osmo Mobile 3 і з'ясуємо це. Як ви, напевно, вже здогадалися, назву нового стабілізатора для телефону DJI було спрощено до DJI OM ..

31.08.2020
0
3460
GoPro Hero 9 Black: все що потрібно знати про нову камеру

GoPro Hero 9 Black: все що потрібно знати про нову камеру

16 вересня була публічно анонсована нова екшн-камера GoPro Hero 9 Black. Стали відомі всі технічні характеристики та можливості, яких на радість користувачів дуже велика кількість. У даній статті ми зібрали для вас найбільш значущі зміни, внесені інженерами GoPro в їх новий гаджет. Передній дисплейІ перше з чого слід почати - це великий кольоровий екран на передн..

16.09.2020
0
5330
Макролінза для телефону: особливості та можливості

Макролінза для телефону: особливості та можливості

Процес фотозйомки можна зробити захоплюючим і цікавим, навіть якщо під рукою звичайний смартфон. У середовищі блогерів, фотолюбителів набирає популярність макрозйомка або фотографування мініатюрних об'єктів крупним планом. Чим дрібніший предмет зображений на повний кадр, тим крутіше і професійніше макро. Залежно від призначення знімання використовуються відповідні по функціоналу і ха..

18.07.2021
0
9584
Постійне світло або відеосвітло

Постійне світло або відеосвітло

Чи потрібно відеосвітло? Що таке відеосвітло? Відеосвітло - це корисний і незамінний помічник для фотографів, які прагнуть розширити можливості фото і відеозйомки. Воно представляє собою світлову панель, що працює від галогенових ламп або світлодіодів. Головне завдання відеосвітла – висвітити безпосередній об'єкт зйомки, не зачіпаючи при цьому фон. Це стає можли..

08.12.2022
0
1661